منبع یابی در کتابخانه
ب - مراجع غیر مستقیم مطالعات (9)
منبع یابی در کتابخانه
اصولا" بهترین روش مرتب کردنِ کتاب ها و اصولا" اسناد و مدارک ، در یک کتابخانه این است که تمام کتابهایی که دارای موضوعی واحد و مشترک یا مشابه هستند را در جوار یکدیگر قرار دهند ، و همین اصل است که روش های کتابداری ، به خصوص دو روش بسیار مشهور و متداول کتابداری در جهان ، یعنی « روش دهدهی دیویی » و « روش کنگره یا همان روش اِل - سی » را به وجود آورده است ؛ گرچه گاه روش دیوئی را برای بخش مرجع و روش کنگره را برای سایر بخش ها ترجیح می دهند . این قاعده سبب می شود در کتابخانه هائی که ورود واستفاده مستقیم از خزانه کتابخانه برای مطالعه گران آزاد است پژوهشگر می تواند به سهولت ، در یک یا چند قسمت محدود از کتابخانه ، به منابع مورد نیاز خود دست یابد .
در سایر کتابخانه ها ، یعنی کتابخانه هائی که ورود مراجع به خزانه برای همه آزاد نیست ، نیز مطالعه گر می تواند بکمک برگه هائی که برحسب موضوع کتاب در برگه دان موضوعی در جوار یکدیگر قرار گرفته اند به طریقی آسانتر و با اعتماد بیشتر ، تمام منابع لازم در بررسی موضوع یا موضوع های مورد نظر خود را، که در کتابخانه وجود دارند ، بیابد . به همین دلیل و به منظور کمک به مراجعین و به ویژه پژوهشگران ، برای کتاب یا به طورکلٌی نشریه ای که به موضوعاتی متفاوت مربوط می شود برگه های موضوعی متفاوت تهیه می کنند . مثلا" برگه مشخصات کتاب « تکامل نهادها و ایدئولولوژی های اقتصادی » را می توان در برگه دان موضوعی « تاریخ » ، « تکامل » ، « جامعه شناسی » ، « فلسفه » ، « اقتصاد » و حتی « انگلستان » و... باز یافت .
در کتابخانه های متوسط و بزرگ برگه دان موضوعی « کتابها » ، « پایان نامه ها » ، « گزارش ها » ، و « مجلات » از یکدیگر جداست که به این ترتیب لازم است از همه این برگه دان ها استفاده شود .
- ۹۴/۰۶/۲۶