روش گرد آوری اطلاعات در مطالعات و تحقیقات انسانی ، اجتماعی و اقتصادی
روش گرد آوری اطلاعات
یا
روش منبع یابی در مطالعات و تحقیقات انسا نی - اجتماعی - اقتصادی ، و...
همه جانبه بودن که به وسعتی قابل توجه می رسد ، تعمیق و باصطلاح ژرفانگری ، و دقت در جستجو ی اسناد و مدارک و به طور کلی منابع معتبر از ضروریات مطالعات و تحقیقات اقتصادی - اجتماعی - فرهنگی پس از انتخاب و تحدید موضوع ، یا حتی به موازات آن است .
این امر در باصطلاح « مطالعات کتابخانه ای » ( Library Research ) اهمیت باز بیشتری می یابد .
معمولا" دانشجویان و پژوهشگران تازه کار یا اصولا" مشتاقان آموزش ندیده ای که به مطالعات و تحقیقات انسانی می پردازند در چنین ورطه ای گرفتار می آیند ؛ و گاه در مراخل پایانی مطالعات خود با دستیابی به منبعی جدید و امٌا اساسی ، ناگزیر به رهاکردن بسیاری از بخش های تهیه شده یا به حتی شروع مجددکار از ابتدا می شوند .
حال آنکه اگر در بدو امر به منابع اصلی که معمولا" « اسناد مرجع » خوانده می شوند دست یابی داشته باشند ، و آنها را مطالعه ، و فهرست کرده پلان موضوعی خود را آگاهانه ترسیم کرده باشند به ندرت ممکن است که به چنین پاکباختگی اساسی گرفتار آیند .
این امر نسبت به منابع اینتر نتی نیز صدق می کند .
اهداف و فواید این آغاز گری یا به نوعی مطالعه اکتشافی و پیشدرآمد عبارتند از :
- صرفه جوئی در طول مدت بررسی یا فعالیت پروژه مطالعاتی : جلوگیری از تکرار مکررات یا باصطلاح « دوباره کاری ها » و اتلاف وقت و هزینه .
- آسان سازی فعالیت مطالعاتی پژوهشگر با ایجاد نظم و ترتیب و جلوگیری از سرگردانی های احتمالی در جریان مطالعات .
- افزایش اعتماد پژوهشگر به این که تقریبا" از تمامی منابع مربوط قابل دسترسی مطلع شده و از معتبر ترین آنها در حد ممکن استفاده برده است .
- کاهش موضوعات « زائد » یا نه چندان لازم ، در گزارش نهائی مطالعه یا تحقیق
این منابع به اعتبار نوع خود دچار تقسیمبندی هائی نسبی شده اند .
- ۹۳/۰۸/۲۲