نظریه علمی
نظریه علمی
خواندن ، شنیدن ، مشاهده کردن ، و به طور کلی بدست آوردن اطلاعات زیاد ، همه جانبه و عمیق از یک موضوع ، معلوماتی نظری از آن به دست می دهد . منتهی این شناخت نظری برای همه به یک شکل نیست ؛ هرکسی برداشت ویژه ای از یک موضوع پیدا می کند ، به طریقی این اطلاعات و معلومات را در ذهن خود منظم و مرتب می کند ، و به اصطلاح به صورت سیستماتیک در می آورد ؛ روابطی کاملا" ، یا نسبتا" و در حوزه تحلیل عواملی ، بین اجزاء ، یعنی پدیده ها و کنش های این موضوع یا مسئله قائل می شود و در خصوص آینده ی آن به پیش بینی ، و گاه تشکیل فرضیه ، می پردازد .
این الگوی ذهنی اکثرا" ناشی و منطبق با یکی از نظریه های مشهور و اصول کلی علوم است ؛ یا نظریه ای نسبتا" جدید ارائه می دهد .
بنا به جدید ترین نوشته ها :
تعریف نظریه
نظریه مموعه ( سیستم ) به هم پیوسته و منطقی مباحثی است متشکل از مضامین و تفکرات ی که در باره موضوع یا مسئله ای خاص وجود دارد ، و بتواند بنا به تجربیات و مشاهدات پیگیر به یک « قانون علمی » یا « فرضیه علمی » ختم شود .
امٌا :
هر نظریه ای نظریه علمی نیست ؛ نظریه ای که مدعی علمی بودن است :
- باید بتواد ضمن انطباق دادن اصول و مبانی خود با واقعیت ها ( پدیده ها و کنش ها )ی مورد مشاهده ، به سؤالات ، ابهامات ، و انتقادات وارد بر خود پاسخ دهد .
- توضیح دهد که چرا یک پدیده تحت یک شرایط خاص اتفاق می افتد .
- پدیده ها ، کنش مردم و آینده را پیش بینی کند .
- پدیده ها و کنشها یا به طور کلی واقعیت های پدیدار پس از تدوین خود را نیز در بر گیرد و به همان شکل اولیه خود بسنده نکند .
- ۹۲/۱۱/۱۰