موضوعات مورد بررسی در اینجا
موضوع این سایت ، علوم اجتماعی یا به مفهوم وسیع کلمه علوم انسانی است .
موضوع علوم اجتماعی را نیز پدیده های زندگی انسانی ، یا در واقع امور اقتصادی - اجتماعی - سیاسی - اداری - فرهنگی - ادبی و هنری و مذهبی و... تشکیل می دهند .
در علوم انسانی با امور و پدیده های مسلٌم و مطلق طبیعی و روابط علٌت و معلولی مواجه نیستیم که به حقیقت محض ( دو ضرب در دو می شود چهار ، آب در صد درجه حرارت به جوش می آید ) برسیم . نتیجه ای که پس از مطالعات در حوزه علوم انسانی و اجتماعی بدست می آید تا حدٌی و به نسبتی درست است ؛ که هرچه این نسبت درستی بیشتر باشد غنیمت است ؛ یا نتیجه حاصله به نظر گروهی صحیح است که هرچه تعداد این گروه در طول تاریخ و در سطح جهان بیشتر بوده باشد ؛ نتیجه ی علمی بدست آمده اعتبار بیشتری می یابد .
موضوعات ، یا امور و مسائل اجتماعی دارای مشخصه های زیر می باشند :
1 - محصول اراده اجتماعی و خواست جمعی هستند . حال فلان مذهب ، مثل کنفوسیونیسم ، درست است که محصول اراده کنفوسیوس است ؛ امٌا اگر مورد قبول و اعمال توسط جامعه قرار نمی گرفت باقی نمیماند و رشد و توسعه نمی یافت .
2 - حاصل زندگی اجتماعی اند ؛ در داخل جامعه و در روابط بین افراد ، مثلا" تجارت ،ظاهر شده اند و نه تنها در ذهن فرد .
3 - عینی هستند ؛ و تقریبا" چون یک شیء قابل مشاهده و اندازه گیری می باشند ؛ نه تنها تجارت و ازدواج ، بلکه حتی قانون و خویشاوندی .
4 - جبری هستند ؛ اکثرا" به پدر خود سلام می گوئیم ، ازدواج می کنیم ، با پیژاما وارد خیابان نمی شویم ، و... به طور کلٌی خود را مقیٌد به اجرای اینگونه ضوابط می دانیم .
5 - انتشار و کلٌیت و عمومیت دارند مثل دین که تقریبا" همه جا نشر یافته است ؛ یا خانواده که آن نیز تقریبا" در همه جای جهان وجود دارد .
موضوعات مطالعات انسانی ، جهانی هستند ؛ و هیچ قاعده و قانون علمی نمی تواند خاص یک روستا یا یک شهر باشد .
علوم انسانی ، جهانی است
- ۹۲/۱۰/۱۸