تعریف علم ، تعریفی است که مقبولیتی جهانی داشته باشد
علیرضا آیت اللهی | يكشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۲، ۰۹:۵۲ ق.ظ
تعریف علم ؛
تعریفی است که مقبولیت جهانی داشته باشد .
علوم انسانی شامل اموری است که همه مردم به آن بپردازند ؛ مثل تولید ، ازدواج ، ونزد میلیاردها نفر « انسان » حیٌ و حاضر یا به اصطلاح « جهان بشریت » کلٌیت و عمومیت داشته باشد . اگر گروه کوچکی که مثلا" یک صد هزارم مردم جهان را تشکیل می دهند معتقد باشند که با عبور دادن درفش از زیر پوست خود به عمر طولانی می رسند ؛ یا با رقص و سماع همه ی بدیها را از خود دور می کنند چون مورد قبول مردم جهان یا اکثریت مردم جهان نیست وجهه ای ندارد ؛ به اضافه ی این که اصولا" یک « عقیده » ، فلسفه ، نظر یا حداکثر یک نظریه است و به اثبات نرسیده است .
درست است که علوم انسانی نظری و نسبی هستند ، امٌا آن امری در علوم اجتماعی جهانی دارای وجهه و ارزش جهانی است که مردمان بیشتری مشمول آن باشند و به آن بپردازند .
برای بهتر روشن شدن موضوع به مفهوم کلی و عمومی علم بر می گردیم . بنا به یک تعریف مشهور و مورد قبول در تمام جهان :
علم ، معرفت جمعی است در باره امور کلٌی
مثلا" ممکن است آب در ذهن یکی بیشتر به رنگ سبز و در ذهن دیگری بیشتر به رنگ آبی تصور شود .امٌا علم به آن چیزی حکم می کند که مورد قبول جمع مردم جهان و فکر کلٌی آنها باشد ؛ مانند آبی بودن یا بی رنگ بودن آب .
وجود آب و به عبارت دیگر عینی بودن یا قابل مشاهده با چشم بودن سبب می شود که بتوان به رنگ آن پی برد ؛ مطلبی نیست که فقط در ذهن یکنفر یا یک گروه باشد و نتوان آنرا مورد بررسی قرار داد .
ظاهرا" همه مردم جهان آب را می شناسند ؛ امٌا شناختی که از آب دارند یک شناخت عمومی یا به اصطلاح « معرفت سطحی » است ؛ یک سناخت و معرفت علمی نیست . آنچه شناخت و معرفت علمی محسوب می شود که از یکی از دو راه حاصل آمده باشد :
- تجربه علمی
- مشاهده علمی
پس اساس علوم بر تجربه و مشاهده است که موضوع یادداشت بعدی ما خواهد بود ؛ انشاء الله .
- ۹۲/۱۰/۱۵