بامبا : بررسی های آمایشی و مدیریت برنامه ریزی استراتژیک

قبل از اینکه اهل قلم باشیم بخردانه بیاندیشیم ... و قبل از این که بنویسیم حوب بیاموزیم .

بامبا : بررسی های آمایشی و مدیریت برنامه ریزی استراتژیک

قبل از اینکه اهل قلم باشیم بخردانه بیاندیشیم ... و قبل از این که بنویسیم حوب بیاموزیم .

بامبا : بررسی های آمایشی و مدیریت برنامه ریزی استراتژیک

Alireza Ayatollahiعلیرضا آیت اللهی
استاد سابق علوم اجتماعی در دانشگاههای علامه طباطبائی ، شهید بهشتی ، و... علوم و فنون اقتصادی در دوره های عالی مدیریت کشور ، با 19 سال تحصیلات دانشگاهی در ایران و فرانسه ( و اندکی نیز تحصیلات غیر رسمی معماری و شهر سازی در ایتالیا و اسپانیا ) در کارشناسی ارشد رشته هائی متعدد از جمله مدیریت دولتی ، و دوره های دکتری جامعه شناسی و مردم شناسی ، جغرافیا و آمایش سرزمین ، اقتصاد و جامعه شناسی کار ؛ همیشه مشاغل پژوهشی را بر مشاغل آموزشی ترجیح داده در سمت « استاد پژوهش » مرتبط با علوم و فنون اقتصادی و اجتماعی فعالیت داشته است ؛ از جمله مدتی مسئولیت امور پژوهشی عمران شهری در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور را بر عهده گرفته است . مؤلف چند کتاب و چندین مقاله و گزارش ، متولد 1324 در شهر یزد و ، به استثناء قریب به هشت سال اقامت در فرانسه ، مقیم تهران ؛ هم اکنون باز نشسته است ....

پیوندها

خصوصیات محقق و اصول تحقیقات

علیرضا آیت اللهی | پنجشنبه, ۳ بهمن ۱۳۹۲، ۰۷:۱۱ ب.ظ

گاهی شنیده شده است که نمایندگانی علمی از کشورهای عقب مانده جهان در همایش هائی بین المللی از اصطلاح « تحقیق حقیقی » استفاده کرده اند ؛ چراکه در چنین کشورهائی :

یا تحقیق به منظور اثبات آنچه که به نفع معدود افرادِ خودخواه برسریر قدرت  بوده است : « تحقیق سیاسی » .

یا متنفذین به اصطلاح رانتخوار ظاهرا" با توهم این که با کمترین تخصص در موضوع تحقیق ،  یا حتی با مدارک علمی عملا" نامعتبر و بنابراین « نیم دانش » ، صلاحیت آن را در خود دیده اند ؛ یا کاسبکارانه اینچنین وانمود کرده اند ، که تحقیق را ازحیطه علمی محققان شایسته اش خارج کرده در واقع غصب کنند : « تحقیق اقتصادی » .

حال آنکه محقق ، همچنان که قبلا" آمد ، می بایست ذاتا" کنجکاو و مشتاق رسیدن به حقیقت امر ، و در این راه آراسته به تخصص و تجربه ی کافی حقیقی باشد ؛ که بدون این خصوصیات یا با وجود صرف وقت و هزینه به نتیجه حقیقی ( حقیقت ) نمی رسد یا حتی به نتیجه یا نتایجی عکس می رسد .

علاوه بر این ، کوویلیه پنج خصوصیت برای محقق ، یا در واقع پنج اصل در تحقیق بر شمرده است .

اصول تحقیق 

1 - واقع بینی : محقق باید مستقیما" روی موضوعات و مسائل زندگی تحقیق کند و فقط به مطالب افواهی و حتی کتاب هائی به خصوص قدیمی و سایر اسناد موجود قناعت نکند .

2 - شک مصلحتی ( تجاهل ) : محقق باید قبل از شروع به تحقیق ، همه معلومات قبلی خود در باره موضوع تحقیق را نادیده انگارد؛ و سپس در دریافت جدید از موضوع یا مسئله ، هرچیزی را با دیده شک ( شک دکارتی ) بنگرد .

3 - تعیین موضوع و حدود آن : موضوعات تحقیقات اجتماعی کاملا" از یکدیگر جدا نیستند ؛ مثلا" در امر ازدواج هم خویشاوندی مطرح است ، هم وضعیت اقتصادی مطرح می شود ، هم جوانب سیاسی وجود دارد ...

4 - حکم عینی : امور اجتماعی را نباید ذهنی و بنا به استنباط خود پنداشت ؛ آنان خارج از ذهن محقق وجود یا به اصطلاح علمای قدیمی ایرانی « وجود خارجی » دارند . ذهن و اعتقاد محقق نمی تواند ملاک شناخت موضوعات و مسائلی باشد که معمولا" در ذهن و اعتقاد دیگران به شکل دیگری مجسم شده اند .

5 - پیوستگی امور اجتماعی : امور اجتماعی مانند کلافی بهم پیوسته هستند و نمی توان موضوع یا مسئله ای را خارج از هرموضوع و مسئله دیگری مطرح کرد . این است که هر بخش از تحقیق را لازم است به محقق شایسته در آن سپرد *

* وبنگار حاضر به همین دلیل در رشته های متفاوت جغرافیا ، جامعه شناسی ، مردم شناسی ، علوم مدیریت ، ساماندهی ( و برنامه ریزی ) ، علوم اقتصادی ، در سطوح بالاتر از کارشناسی در فرانسه تحصیل کرده است و ، تقریبا" در همه ی این رشته ها تحقیق و تدریس کرده است ، و در امور حقوقی نیز حدود هفت سال تجربه اندوحته است .   

  • علیرضا آیت اللهی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی